Bebek Topuk Kanı Sonuçları Nasıl Öğrenebilirim?
Topuk kanı numunesi uygun alındıysa ve laboratuvarda çalışmaya alındıktan sonra taranan hastalık(lar) yönünden sonuç şüpheli veya pozitif ise size İlçe Sağlık Müdürlüğünüzde taramayı yürüten birim aracılığıyla kayıtlı bulunduğunuz Aile Hekimi tarafından sonuç hakkında bilgilendirme yapılacaktır.
Bebeklerin topuk kanı alınmasındaki etken, genetik bir hastalık olup, olmadığının belirlenmesinden dolayıdır. Bebeğe yapılan topuk kanı testi ile, doğuştan hipotroidi, fenilketonüri, kistik fibrozis vede biyotinidaz eksikliği gibi rahatsızlıkarın olup, olmadığı ortaya çıkabilmektedir.
Contents
- 1 Topuk kanı sonucu kaç günde belli olur?
- 2 Topuk kanı sonucu ne?
- 3 Bebeklerde 3 defa topuk kanı neden alınır?
- 4 Topuk kanı değeri kaç olmalı?
- 5 2 topuk kanında nelere bakılır?
- 6 2 topuk kanı en geç ne zaman alınır?
- 7 Bebeklerde topuk kanı yüksek çıkarsa ne olur?
- 8 Topuk kanı kesin sonuç mu?
- 9 Topuk kanı Fkü değeri kaç olmalı?
- 10 FKÜ ne zaman alınır?
- 11 Topuk kanı alınması zorunlu mu?
- 12 Topuk kanı önemli mi?
- 13 Topuk kanından sarılık anlaşılır mı?
- 14 Topuk kanında TSH yüksek çıkarsa ne olur?
- 15 Ikinci topuk kanı neden alınır?
Topuk kanı sonucu kaç günde belli olur?
Topuk testi sonuçları genellikle 3 hafta içinde çıkmaktadır. Yapılan genel uygulamada eğer bebeğin kanında herhangi bir problem gözlenmemişse aile aranmamaktadır. Ancak şüpheli veya pozitif çıkan değerlerde aile aranarak bilgi verilmektedir.
Topuk kanı sonucu ne?
Topuk kanı, ilk 1 hafta içinde tekrar alınır. Bu sayede hasta bebeklerde vücutta birikmesi beklenen maddelerin artması için süre geçmiş olur, ilk test sonucu şüpheli olan bebeklerin testlerinin doğrulanması veya ilk testi normal olan bebeklerin şüpheli sonucu olup olmadığı saptanmış olur.
Bebeklerde 3 defa topuk kanı neden alınır?
Bebekten gerekli zamanda ve miktarda topuk kanı alınamazsa veya bebekte topuk kanı yüksek çıkarsa sonucun kesin olarak doğrulanması için yeniden kan örneğinin alınması gerekebilir.
Topuk kanı değeri kaç olmalı?
Alınan kan örneğinde THS değerinin <5.5 mIU/L olması durumda sonuç normal olarak kabul edilir. 5.5-20 mIU /l olan değerler mutlaka tekrar kan örneği alınarak takip edilir. 20 mIU/L üstünde kalan değerlerde ise çocuk endokrin kliniklerine sevk edilir.
2 topuk kanında nelere bakılır?
Bebeğimden Neden Topuk Kanı Örneği Alınıyor? Doğan her bebeğin Fenilketonüri, Konjenital Hipotiroidi, Kistik Fibrozis, Biyotinidaz Eksikliği, Konjenital Adrenal Hiperplazisi yönünden taranması önemlidir. Ayrıca alınan aynı kan ile 09 Mayıs 2022 tarihi itibariyle Spinal Müsküler Atrofi (SMA) taraması da yapılmaktadır.
2 topuk kanı en geç ne zaman alınır?
Dr. Bekir Sami Uyanık; ‘Doğuştan olabilecek bazı hastalıkların teşhisi için, bebek doğduktan sonra, en geç 1 hafta içinde topuktan birkaç damla kan alınır. Özellikle ilk 24 saatte alınması tercih edilmez.
Bebeklerde topuk kanı yüksek çıkarsa ne olur?
BEBEKLERDE TOPUK KANI YÜKSEK ÇIKARSA NE OLUR? Bazen bebeklerde topuk kanı yüksek çıkar. Bunun sebebi bir rahatsızlık olabileceği gibi testin yanlış sonuç vermesi de olabilir. Bebeklerde topuk kanının yüksek çıkması durumunda ikinci kez test yapılarak çıkan sonuca göre değerlendirme yapılır.
Topuk kanı kesin sonuç mu?
48 saatlik ağızdan beslenmeyi takiben alınan numunede test sonucunun normal çıkması durumunda da tekrar kan örneği alınmayacak. Yeni numunede test sonucu şüpheli çıkmışsa tekrar kan örneği alınacak. Sonucu şüpheli çıkan bebekler belirlenen sağlık kurumlarına kesin tanı için yönlendirilecek.
Topuk kanı Fkü değeri kaç olmalı?
Kan fenilalanin düzeylerinin 0-12 yaş arası 2-6 mg/dl,12 yaşından sonra 2-11 mg/dl, fenilketonürili hastanın gebeliği süresince ise 2-4 mg/dl değerleri arasında tutulması gerekir.
FKÜ ne zaman alınır?
Topuktan kan, doğumu takiben 48 saat sonra ve bebek ağızdan beslenmeye başladıktan sonra alınacak.
Topuk kanı alınması zorunlu mu?
Yüksek Mahkeme, bebeğin maddi ve manevi varlığının korunması ve geliştirilmesi hakkının, zorunlu aşı uygulaması yönünden ihlal edildiğine, zorunlu topuk kanı uygulaması açısından ise ihlal edilmediğine karar verdi.
Topuk kanı önemli mi?
‘Topuk kanı ile çocukların hayata sağlıklı başlaması sağlanabiliyor’ Doğan her bebeğin fenilketonüri, konjenital hipotiroidi, kistik fibrozis ve biyotinidaz eksikliği yönünden taranması önem kazanıyor.
Topuk kanından sarılık anlaşılır mı?
Tanı Yöntemleri
Taburcu öncesinde bebeklerin kan sayımları ve sarılık düzeylerine bakılıyor. Sarılık şüphesinde Kandaki bilirübin düzeyi topuktan alınan birkaç damla kanla kısa sürede ölçülebiliyor.
Topuk kanında TSH yüksek çıkarsa ne olur?
Topuk kanında incelenen hastalıklardan bir tanesi tiroid hormonunun bozuk olup olmadığıdır. Tiroid hormonu az çalışıyorsa TSH yüksek çıkacaktır. Bu durum hipotiroidi olarak yorumlanır. Hipotiroidi kalıcı zeka geriliği yapar.
Ikinci topuk kanı neden alınır?
Ülkemizde akraba evliliğinin fazla olması nedeniyle kalıtsal hastalıkların oranı fazladır. Bu kapsamda yenidoğan bebeklere topuk kanı tarama testinde fenilketonüri, hipotiroidi, biotidinaz eksikliği ve kistik fibrozis hastalıklarının taraması yapılır.