Yenidoğan Bebek Nasıl Yatırılır?
Yenidoğan bebekler için en ideal yatış pozisyonu yan yatmadır. Çünkü sırt üstü pozisyonda uyumak, bebeğin kusmukla boğulma riskini artırmaktadır. Henüz kasları gelişmediği ve boynunu kaldıramadığı için yüz üstü yatmak da boğulma riskini yükselteceğinden en uygun uyku pozisyonu bebeği yana çevirerek yatırmaktır.
Yenidoğan Yatırma Şekli
- Yenidoğan bebeği yan yatırmak önerilir.
- Yenidoğan bebeği yüzükoyun yatırmak, bebeğin nefes alamama ihtimaline karşı tehlikelidir.
- Yanına emzik zinciri, fazladan kumaş, yastık bırakmamak gerekir.
- Bebeği sırt üstü de yatırabilirsiniz ama otuz cm’lik bir yükselti ile başını desteklemeniz gerekir.
Contents
- 1 Bebekler ne zamana kadar yan yatırılmalı?
- 2 Yeni doğan bebek hangi tarafa yatırılmalı?
- 3 Yeni doğan bebeğin başının altına yastık konur mu?
- 4 Emzirme sonrası bebek nasıl yatırılır?
- 5 Uyurken kusan bebek boğulur mu?
- 6 Bebek uyurken nasıl yatırılmalı?
- 7 Yatış pozisyonu bebeklerin kafa şekli için nasıl yatırılmalı?
- 8 Bebeklerin neden hep bir tarafa yatması?
- 9 Yeni Doğan bebek nerede uyur?
- 10 Yeni doğan bebek yastığı nasıl olmalı?
- 11 Bebekler neden yastıksız yatmalı?
- 12 Bebeklerde yastık kullanmaya ne zaman başlanmalı?
- 13 Gazı çıkmayan bebek nasıl yatırılır?
- 14 Bebek beslendikten sonra nasıl yatırılmalı?
- 15 Bebek emzirdikten kaç dakika sonra gaz çıkarılır?
Bebekler ne zamana kadar yan yatırılmalı?
Bebek ilk 3-4 aylık dönemde kusmuğunu dışarı itme yetisine sahip olmadığından boğulma riski olabilir. Ancak bu risk 3. aydan itibaren giderek azalır. Bu riski ilk 3 ayda en aza indirmek için bebeğin yine sırt üstü ama hafif yan pozisyonda yatırılması önerilir.
Yeni doğan bebek hangi tarafa yatırılmalı?
Bebekler doğduklarından itibaren hafif eğim verilerek sırtüstü veya her iki tarafa olacak şekilde yan yatma pozisyonunda yatırılmalıdır. Bebekleri yüzükoyun yatırmak tehlikelidir ve uygun değildir. Bebekler uyku ritüeli sonrası kaliteli bir uyku için yataklarına yatırılarak uyutulmalıdır.
Yeni doğan bebeğin başının altına yastık konur mu?
Son yıllarda yapılan çalışmalar, bebeklerin yüzüstü pozisyonda yatışı ile ani bebek ölüm sendromu arasında ilişki olduğunu göstermektedir. Bu nedenle ilk 4-6 ay bebeklerin sırtüstü pozisyonda yatırılması önerilmektedir. Yine aynı nedenlerden, ilk 1 sene yastık kullanımı tavsiye edilmemektedir.
Emzirme sonrası bebek nasıl yatırılır?
Bebeklerin yan veya yüzüstü yatırılmaması tavsiyesinde bulunan Dr. Nemlioğlu, ‘Sırt üstü pozisyonda bebekler başlarını sağa ya da sola çevirdiklerinde herhangi kusma durumunu soluk borularına kaçırmadan kendilerine kurtarabiliyorlar. Buna güvenli yatış pozisyonu diyoruz.
Uyurken kusan bebek boğulur mu?
Bazı bebekler başlangıçta sırtüstü yatırılmaktan pek de hoşnut olmazlar ama kısa zamanda alışırlar. Çoğu anne-baba da bebek sırt üstü uyurken kusarsa boğulacağından endişe eder ama yapılan çalışmalarda boğulma ve benzeri vakalarda herhangi bir artış saptamamıştır.’
Bebek uyurken nasıl yatırılmalı?
Bebekler ilk aylarda geceleri mutlaka sırtüstü pozisyonda yatırılmalıdır. Bebek uyurken kalın olmayan, terletmeyen kıyafetler giydirilmelidir. Bebek yatağında, yastık ve benzeri nesneler bulunmamalıdır. Bebeğin yatak çarşafı pamuk ve gergin serilmiş olmalıdır.
Yatış pozisyonu bebeklerin kafa şekli için nasıl yatırılmalı?
Sürekli düz sırt üstü yatan bebeklerde bebeği kafasının arka kısmı düzleşebilir. Bebeklerin zaman zaman yana çevrilerek yatırılması bu durumu engeller. Bazı bebeklerde sadece tek yöne (sağa ya da sola) dönme diğer yöne dönmeyi reddetme tepkisi görülebilir.
Bebeklerin neden hep bir tarafa yatması?
Çocuklarda eğri boyun (Tortikollis) doğumsal veya kazanılmış nedenlere bağlı olarak bebeğin boyunuda eğrilik olması durumudur. Aileler bebeğin hep aynı tarafa dönerek yattığını veya kafasın hep bir tarafa doğru eğik tuttuğunu farkederek hastaneye başvururlar.
Yeni Doğan bebek nerede uyur?
Yenidoğan bebeğin anneye olan ihtiyacı düşünüldüğünde ilk dönemde anne ile babanın yatak odasında ayrı bir beşikte uyuması önerilebilir. Anne ve baba ile aynı yatakta yatmamalıdır. Bu, bebeğin minik bedeni için çok tehlikelidir. Ancak ona uygun bir beşikte annenin yatağına yakın bir konumda uyuyabilir.
Yeni doğan bebek yastığı nasıl olmalı?
Öncelikle bebeğinin ilk yastığı ince ve yumuşak olmalı. Sert ve kalın bir yastık bebeğine rahatsızlık vererek, boyun ağrılarına sebep olabilir. İlk dönemlerde bebekler için uygun pozisyonun yan tarafa doğru yatmaktır. Ancak bebekler yan pozisyonda duramazlar.
Bebekler neden yastıksız yatmalı?
Boğulma riskinin yanı sıra yenidoğanın boyun kasları ve omurilik gelişimi için de yastık kullanılmaması önerilir. Yenidoğan bebeklerin düz, yastıksız bir zeminde yatması, yatakta büyük oyuncaklar gibi eşyalar bulundurulmaması çok önemli.
Bebeklerde yastık kullanmaya ne zaman başlanmalı?
1 yaşından küçük bebekler, hiçbir koşulda yastık kullanmamalıdır. Aksi takdirde, Ani Bebek Ölüm Sendromu riski artmaktadır. Bebeğinizin özel bir durumu yok ise (reflü gibi), en az 2 yaşına kadar yastık kullanmamanız tavsiye edilmektedir. Bebeklerde yastık kullanımına başlamak için önerilen yaş aralığı 2-8’dir.
Gazı çıkmayan bebek nasıl yatırılır?
- Bebeği geğirtmek, gazın kolay çıkarılması için yararlıdır.
- Bebek, geğirme pozisyonlarında eğer gaz çıkarmadıysa, yemekten sonra yüzükoyun 5-10 dakika yatırılır.
- Bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştıracak bir başka pozisyon ise bisiklet hareketidir.
- Bebeği karın üstü yatırmak da yararlı olacaktır.
Bebek beslendikten sonra nasıl yatırılmalı?
Ancak sırt üstü yatış pozisyonunun en güvenilir yatırma yöntemidir. Yenidoğan bebeklerde beslenme sonrası sırt üstü pozisyonda yatırmak, kusma olasılığı olduğundan dolayı son derece tehlikeli olacaktır. Yenidoğan bebek sağlığı bakımından her zaman yan yatırmak en doğru pozisyon olacaktır.
Bebek emzirdikten kaç dakika sonra gaz çıkarılır?
Her beslenme sonrası yaklaşık 5-7 dk. süreyle gaz çıkarma denenmelidir.